Ny på stevner

HVA SKJER PÅ ET SVØMMESTEVNE?

Oppmøte

Det er viktig å komme i tide til stevnet. All informasjon om oppmøtested og tid blir informert om fra oppmann og evt trener. Kom til svømme­hallen der stevnet skal være ca 15 minutter før det står at innsvømmingen starter, da har du god tid.

Oppvarming

Oppvarming (innsvømming) før konkurranse er viktig. Da får du prøvd bassenget, testet vendinger og svømt av deg litt nervøsitet. Du bør svømme i minst 30 minutter. Treneren har laget et oppvarmingsprogram som alle bruker. Det kan være hyggelig å svømme flere sammen, men det er valgfritt. Oppvarming, heiarop, løpsforberedelser og selve løpet er en helhet man får mest ut av i fellesskap med trenere og venner fra klubben.

Påkledning

Det er viktig å ha med seg nok klær for å holde seg varm under stevnet, se listen under. Det er ikke behagelig å gå rundt i den samme våte badedrakten en hel stevnedag. Hvis det er lenge mellom øvelsene er det best å skifte til tørr badedrakt. Hvis det ikke er tid, eller du ikke har med deg flere tørre drakter, bør du tørke deg godt og ta på treningsdress, sokker og joggesko. Hvis du går rundt og er våt, blir du kald.

Utstyr som alltid skal være med:

• Treningsklær (klubbklær)

• T-skjorte

• Joggesko

• Sokker

• Badedrakter/bukser – gjerne to

• Badehetter – gjerne to, lurt å ha en i reserve

• Svømmebriller – gjerne to, lurt å ha et par i reserve

• Håndkle – gjerne to

• Drikkeflaske

• Matpakke – se under

Mat og drikke

På svømmestevner er det alltid en kafeteria, men der selges det som regel mest kaker, vafler og pølser. For å svømme bra en hel dag trengs det ordentlig mat. Ta med en skikkelig matpakke, og sørg for å spise frokost før du drar hjemmefra.

Matpakken kan bestå av (grove) brødskiver med ost, skinke eller annet pålegg, pastasalat, yoghurt, frukt, rosiner og nøtter. Vent med kake, brus, vaffel og pølse fra kafeteriaen til du er helt ferdig med å svømme.

Drikkeflasken skal alltid være med. I løpet av et stevne bør du drikke minst en liter eller mer. Når du tisser skal urinen være blank, ikke gul. Hvis du spiser nok mat holder det fint med vann. Hvis du ikke har matlyst når du er nervøs, kan det være bra med sportsdrikk/svak saft for å få energi.

Personlige resultater

Vårt fokus under stevner handler alltid om egne resultater, ikke om motstanderen. Det er viktig å lære seg å konkurrere mot seg selv i tidlig alder. Du kan gjøre noe med deg selv, men du kan ikke gjøre noe med konkurrentene.

Det kan være lurt å skrive ned hvilke øvelser du svømmer, med resultater og kommentarer, i en treningsdagbok. Dette gir til slutt en fin oversikt over sesongen.

Prat med trener etter hver øvelse

Etter å ha svømt en øvelse er det lurt å gå rett bort til trener for å få en tilbakemelding. Dette gjelder både når du er veldig fornøyd med løpet og når du er misfornøyd. Trener og du finner sammen de gode tingene ved løpet ditt, eventuelt noen forbedringsområder.

Premiering

Det vanlige på åpne stevner er 1/3 premiering – det betyr at hvis det er tre svømmere med i din klasse blir det delt ut en premie, hvis det er fire – seks blir det to premier, osv. Husk at dine personlige resultater er viktigere enn premiene – det er moro å forbedre sin egen tid.

Etter stevnet

Etter stevnet er det deilig og lurt å svømme noen hundre meter utsvømming hvis du har mulighet til det.